Scan de QR code op de palen

In samenwerking met een aantal wijkgenoten en een projectcommissie met Nayyirih de Koning, Marijke van Son en Janneke Vegter heeft de Vereniging Lyceumkwartier Zeist (VLZ) is een digitale cultuurhistorische route gemaakt door de wijk Lyceumkwartier. De wandeling is niet alleen voor wijkbewoners, ook geïnteresseerden uit overig Zeist en de kernen eromheen zullen veel plezier beleven aan de verhalen over monumentale gebouwen en het historisch groen

Aanleidingen zijn de aanleg van de eerste lanen in de wijk, ongeveer een eeuw geleden, het toenemende bewustzijn van het waardevolle groen om ons heen en een impuls aan de sociale banden na een lange periode van lockdown. En niet te vergeten de populariteit van het wandelen.

Wat weet u van het Zeister Ziekenhuis en de connectie van de wijk met Nederlands-Indië?

Verhalen van bewoners

De route is ongeveer 7 km lang en voert langs monumentale panden, over onverharde wegen en onder eeuwen oude bomen door. Er zijn ontzettend veel mooie historische beelden opgehaald en er zijn vermakelijke en aangrijpende verhalen van bewoners en kenners opgehaald en gefilmd. Zo hebben Sander van Rhijn, Marianne en Rob Schimmel en Anne Maurice Six informatie geleverd. Verhalen over de oorlog en onderduikers, over het jongensinternaat aan de Krakelingweg, over het eerste ziekenhuis in Zeist, over invloeden van Indiëgangers in de wijk en de fraaie staaltjes jaren dertig architectuur. En nog veel meer.

Zoekkaart voor de kleintjes

Ook is er een schat aan nieuwe informatie over de wijk verzameld en vervlochten vanuit talrijke bronnen en van wijkbewoners zelf. Voor de kinderen is er een leuke zoekplaat toegevoegd, ook hieronder te downloaden. Teksten zijn geschreven door de projectcommissie en fotografie is van natuurfotograaf en wijkbewoner Martin Hierck, wijkbewoners Nayyirih de Koning en Linda Arendsen.

Startpunt en route

De officiële start van de route is bij ’t Jagershuys. Maar in de wijk zijn overal herkenbare routepalen geplaatst met QR-codes die mensen kunnen scannen. Op elk routepunt kunnen wandelaars aanhaken.