Preventie woninginbraak

 • 50% van alle inbraken kan worden voorkomen!
 • Een inbreker gemiddeld 30 seconden nodig heeft om in uw woning te komen!
 • 90% van alle inbraken een zogenaamde gelegenheidsinbraak is!

 

Tips tegen woninginbraak

 1. Bepaald gewoontegedrag doorbreken: geen sieraden op nachtkastje achterlaten; schuren dichthouden (inbrekers nemen vaak geen inbreekmateriaal mee want er is voldoende voorhanden in de schuren/garages); geen ramen open op de eerste verdieping, ook niet bij kort boodschappen doen.
 2. Opgelegde sloten op voordeuren zijn binnen 15 seconden open te breken (zelfs met een nagelvijl) bij het slot zelf of via de brievenbus, die veelal op dezelfde hoogte als het slot is bevestigd.
 3. Goede anti-inbraakstrips en ordentelijk hang- en sluitwerk zijn erg belangrijk. Laat Kalkhoven of andere expert de zwakke plekken aanwijzen. Een alarm van een bepaalde klasse kan ook in de verzekeringspremie schelen.
 4. Een goede kluis is essentieel. Deze moet goed bevestigd zijn, anders is deze makkelijk weg te halen. De inbreker weet precies waar hij moet zoeken, omdat mensen “gewoontedieren” zijn.
 5. Buren bij afwezigheid vragen op te letten, vuilnisbakken buiten laten zetten, post weg te laten halen uit de brievenbus.
 6. Bij afwezigheid tijdsklokken instellen voor licht, tv, radio e.d.
 7. Laptops, tablets, telefoons die in het zicht en dus voor het grijpen liggen vormen “de potentiële buit”; houd deze uit het zicht.
 8. Zorg voor een externe harde schijf waar je belangrijke bestanden waaronder digitale foto’s op bewaart.
 9. Geen ladders, kliko’s, stapels dakpannen/hout naast de gevel laten staan: deze vormen ideale opstapjes. Ook buren aanspreken als zij dat wel doen.
 10. Hoge hagen voor het huis vindt een inbreker fijn; hij kan zelf rustig zijn gang gaan zonder dat iemand het ziet.
 11. Na inbraak is het grootste risico herhaling na 14 dagen. De verzekeringsmaatschappij heeft alles vergoed en nieuwe spullen zijn aangeschaft, maar het huis is nog niet extra beveiligd.
 12. Mensen aanspreken als je het niet vertrouwt of 112 bellen. Sinds een poos mag 112 ook gebeld worden bij niet levensbedreigende situaties maar ook in situaties dat je iets in de buurt niet vertrouwt.
 13. Meedoen met buurtpreventie, zoals bv onze WhatsApp buurtpreventie (zie elders op deze site) en JBA Securities. Het is bewezen dat als de buurt gezamenlijk meer doet aan preventie, inbrekers minder in die buurt zullen gaan inbreken. Dit blijkt uit een grondig 6–jarig onderzoek door Jan van Dijk, hoogleraar criminologie aan de universiteit van Tilburg.

Meer informatie over inbraakpreventie

 1. Zie op deze site onder ‘WhatsApp buurtpreventie’, hoe u kunt deelnemen.
 2. Voor preventie en beveiligingsadviezen: politie.nl/woninginbraaken www.politiekeurmerk.nl
 3. Op de site stopdecriminaliteit.nl ziet u waar in de gemeente Zeist inbraken zijn gepleegd.
 4. Aanmelden burgernet.nl. Dit is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woonomgeving te bevorderen. Gewoon vanuit je eigen huis, straat of werkplek help je mee om de kans te vergroten om een vermist kind snel op te sporen of een verdachte sneller op te laten pakken.